Cara buat sushi gulung sendiri (makizushi)
Bahan2 yg diperlukan :
1. Beras jepun - beli beras jepun di aeon, 5 kg dlm rm 30..1 kg dlm rm
10 ada gambar sumo.. xpun brand jasmine. beras jepun ni jenis
pendek dan tebal.kenapa mesti guna beras jepon? sbb beras ni bila
dimasak, nasinya agak melekat2..so mudah digulung dgn
seaweed.lg pun mmg beras jepun ni sedap & berkhasiat. di giant,
the store, mydin pon ada jual.. tapi 5 kg dlm rm37..utk cubaan
pertama, elok beli yg peket kecil 1kg dlm rm10..giant pun ada
jual..senang g jelah aeon..smua ada. 1 peket 5 kg beras blh dpt dlm
70 gulung sushi..1 gulung blh kerat 6-7. 1 peket 1 kg blh dpt dlm 12-
15 gulung sushi.
2. Nori - seaweed. Ada jual di aeon..tapi mahal skit dan xde cop halal.
10 keping dlm RM 9. Beli je kat giant, murah.. 50 keping dlm RM25
je.Siap ada cop halal lagi. Jangan dedahkan nori pd udara, akan
cepat rosak. Nak guna ambil/tarik satu satu dan bungkus semula.
3. Beli mayonis jepon jenama kewpie.yang plastiknya warna merah. Tu
rasa asli jepun. Ada jual kat mana2..saya selalu beli di giant shj. 1
botol besar dlm RM 7 blh buat 20 gulung sushi. Botol kecil pun ada.
4. Tuna. Beli tuna dlm tin ayam brand yg digaul halus + mayonis..tuna
ni untuk bangkitkan rasa sushi. 1 tin tuna dlm RM 5 boleh buat dlm
15 gulung sushi.
5. Telur. Beli telur 1 papan 30 biji kalau nak buat banyak. Kalu buat skit
je dlm 10 biji cukup.
6. Timun. Boleh guna timun jepun (kyuri) atau timun malaysia. Timun
jepun lagi sedap. Buang kulitnya dan isi dalamnya sebab isi dalam
timun tu berair..tu yang buat nasi lemak cepat basi.
7. Butter. Ni digunakan untuk disapu pada alat untuk kukus telur. Tak
beli pun xpe.
8. Sosej ayam dan ketam. Ikut citarasa lah. Sy selalu beli 2 jenis ni je.
Untuk sosej ketam, boleh beli yg size besar (lebih mudah buat
sushi). Ada jual di giant..harga dlm RM 14..dlm 30 batang rasanya.
9. Alas buluh untuk menggulung sushi..ada jual di aeon atau mana2
kedai 100 yen (dalam RM5)
10. Cuka. Beli je cuka biasa untuk masakan. Botol kecil pun dah ok. Beli
dlm 2 botol.
11. Gula. Belilah dlm 1 kg.
Cara masak :
1. Basuh beras bersih dan masak macam masak beras
malaysia/thailand.
2. Siapkan cuka. Kebanyakan cuka sushi yang dibuat di luar dicampur
alkohol/arak. Sebab tu x pasti sushi tu halal atau tidak..tu sedap je
makan hehe. Ok, cuka ni (botol kecil dlm 400ml) di masukkan dlm
periuk dan dipanaskan dengan api kecil. Kemudian, 1 botol cuka
kecil ni masuk kan dlm 10 sudu gula...kemudian bubuh suku sudu
garam (sikit je garam) supaya rasa cuka tu jadi masam2
manis..kacau dgn api perlahan. Dah siap biarkan sejuk.
3. Sosej ayam/ketam direbus...dah siap dipotong panjang2.
4. Timun tadi basuh, buang kulit dan isi dalam..potong panjang2. 1
batang timun boleh dpt 20 hirisan untuk 20 gulung sushi.
5. Pecahkan dlm 10 biji telur, kacau dlm bekas.. + mayonis jepun skit
dan gula (garam x payah). Kacau2.Ada 2 cara ;
1) Siapa ada pemanggang/kuali ajaib.. buh minyak sikit je..ratakan
dan masak telur dalam tu..nanti jd mcm telur kukus berdadu
mcm tauhu.
2) Kukus dlm bekas. Sblm tu sapukan mentega baru masukkan telur
yg dah dikacau tadi dan kukus. Kalau kukus, telur lg cantik mcm
rupa tauhu.
Telur dh masak, potong panjang2 lebih kurang size seaweed nak
dibuat sushi tu.
6. Ok, nasi dah masak, ambil dlm suku periuk, masukkan dalam bekas
besar..ambil dlm 2-3 senduk cuka.. tuangkan dan potong nasi tu
banyak kali sampai rata. Kalau boleh buat bawah kipas supaya cepat
rata dan aroma cuka tu cepat meresap.
7. Lagi baik guna bekas yg boleh tutup rapat untuk pastikan nasi yg dh
campur cuka tu sentiasa hangat..mudah nak buat sushi. Kalau dah
sejuk payah skit.
8. Ambil alat buluh buat sushi tu. Atasnya letakkan sekeping seaweed.
Bahagian seaweed yang kasar belah atas supaya nasi boleh
melekat. Bubuh dalam setengah senduk nasi dan ratakan (tak perlu
tebal sgt).
9. Kemudian, letakkan timun, sosej ayam/ketam, tuna, mayonis dan
telur secara melintang.
10. Akhir sekali, gulungkan sushi tu dengan cara pegang alas buluh
beserta seaweed tu, temukan dengan seaweed di atas. Kemudian,
bentukkan alas buluh tu mcm block kayu dan urut. Buka, pusingkan
gulungan sushi tu dan urut lagi.. hasilnya.... sushi dah melekat dan
sedia untuk di makan :)
* Selain sosej ayam/ketam, boleh juga guna serunding daging..lagi
sedap.
* Sushi boleh tahan dalam 8-10 jam selepas dibuat. Nak tahan lama
skit letak dalam peti sejuk..tapi klau dh masuk peti sejuk kurang
sedap :)
Sbb tu isi timun kena buang...bila timun berair..tu yg cpt jadi basi.
* Kalau nak bubuh udang tenpura :
1. Beli udang, basuh dan hiris skit bahagian tengah udang suapaya
jadi lurus. Buang kepala sahaja. Kulit di tengah dan ekor x payah
buang.
2. Celupkan dalam tepung tempura (beli kat mana2 kedai) dan
goreng.
3. Lepas siap sushi, potong kecil2 (1 gulung sushi blh dpt dlm 6-7
potongan), buat lubang pada tengah2 hirisan sushi tadi (klau ada
chopstick lagi senang.. atau buat lubang guna hujung pisau)
kemudian masukkan udang tadi.mmg sedappppp :)
* Lebih baik, bungkuskan sushi tu dgn pastik halus (guna clear plastic
wrap)
* Cuka+gula tu perlu dicampur dengan nasi skit utk bg rasa sushi asli
jepun. Selain tu nak bagi nasi tahan lama. Tapi jgn bubuh banyak
sangat. Nanti masam sgt.
Selamat mencuba.
Moga perkongsian ilmu ni boleh beri manfaat pada semua.
credit to : sensei sare salwsk(fb) yg mengajar saya cara membuat sushi..
No comments:
Post a Comment