Tuesday, December 1, 2015

KEK COKLAT MOIST MUDAH DAN SEDAP

Assalamualaikum

ni kejadian pagi semalam.tekak rasa nak makan kek coklat moist.ada pulak kawan yang share resepi kek coklat yang simple dimple.apelagi, pung pang pung pang kat dapur, siap la moist coklat cake yang sedap dan lazat ni..di tambah pulak dengan ice cream...hihi

resepinya kat bawah ye..

nyum3 ngan ice cream

ice cream posing baik punye..


berkilatttt topping tu....hihi

CHOCOLATE MOIST CAKE
BAHAN A
1 cawan gula pasir
1 cawan koko
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak

BAHAN B
3/4 cawan tepung gandum
1 sdt bicarbonate of soda
1 sdt baking powder

BAHAN C
4 Biji telur di blend hingga kembang
1sdt essence vanilla

• Satukan semua BAHAN A dalam periuk.
• Masak dengan api yg kecil dan sentiasa kacau. 
• Tutup api apabila sudah mendidih dan tunggu hingga sejuk sedikit, masukkan BAHAN B & C secara berselang seli. Kacau rata.
• Masukkan dalam bekas kecil anggaran separuh dari bekas sahaja kerana adunan akan naik tinggi apabila dikukus dan kukus hingga masak.
• Pastikan air kukusan sudah mendidih, baru kukus kek tersebut. 
• Kukus dlm anggaran 10-15 minit.
• Tutup / balut penutup pengukus dengan kain agar air wap tidak menitik ke atas kek anda.
• Bila sudah masak, sejukkan dahulu baru tuangkan topping.

TOPPING CHOCOLATE
1 cawan koko
1 cawan susu pekat
1 1/2 cawan minyak
1/2 cawan susu cair

• Panaskan susu cair, kemudian campurkan semua bahan dan kacau rata.
• Seeloknya tunggu sehingga kek anda masak dahulu baru sediakan topping kerana topping tersebut cepat pekat dan mengeras.

Selamat mencuba.. 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...