Friday, February 27, 2015

JEMPUT JEMPUT AIR PANAS

resepi minum petang yg best.. ;)
layan resepi kat bawah ya.amik dr blog madihaa.


Jemput-jemput Bilis Air Didih
Resepi : MaDiHaA aka Ratna

Bahan2
600 gm tepong gandum
1 biji bawang besar ~ didadu
Sedikit hirisan kubis (kalau suka) 
Segengam ikan bilis ~ dikopek & dikisar kering
Garam secukup rasa
Air panas mendidih secukupnya (mesti yang baru mendidih!)

Cara menyediakan
1. Gaulkan tepong gandum bersama bawang dadu, hirisan kubis, ikan bilis kisar serta garam hingga rata.
2. Bila tepong bergaul rata, tolakkan sedikit tepong ke tepi bekas/besen yang digunakan & buatkan sedikit ruang kosong  untuk menggaul tepong. Tuangkan air panas sikit demi sedikit di tepi bekas yg 'dikosongkan' tadi.  Gaulkan air panas & tepong dengan cara menggaul sedikit demi sedikit (jangan gaul kesemuanya nanti tepong tak masak). Bila tepong masak & pekat.. tolak ketepi & tuang lagi air panas didih sedikit & gaul lagi bahagian tepong yang belum bergaul.  Buat portion by portion sehingga semua tepong bergaul dengan air panas.  Keadaan tepong akan jadi seakan2 doh ye.. (kalau pernah buat laksa homemade.. lebih kurang begitulah kaedah menggaulnya)
3. Panaskan minyak secukupnya. Basahkan sikit tangan anda dengan air bersih lalu jemput sedikit doh sambil dikepal2 & bulat2kan lalu gorenglah sebiji demi sebiji adunan/doh jemput2 tadi sehingga masak & agak garing. Untuk dapatkan gorengan yang cantik.. kena selalu balikkan jemput2 sehingga garing sekata.
4. Angkat jemput2 & toskan & sedia untuk dihidangkan bersama sos kegemaran anda!

Selamat mencuba! 

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...