Monday, November 30, 2009

FUN FAIR@BUKIT TINGGI, KLANG



Jumaat malam sabtu yang lepas bwk anak2 sedara jalan2 g fun fair..actually mama nak sgt main buaian tu..tp x best pun..best lg naik roller coaster kat sunway lagoon..tp mama dapat main satu tu jer..pastu bwk irfan naik train tu..pastu irfan muntah..pening kot..hehe..pastu irfan da merengek2..mama terus masuk kreta..tggu dalam kreta sementara ayah ngan akak sepupu irfan main...mama nak main bumper car pun x dpt..

Sunday, November 29, 2009

MALAM RAYA...


gmbr malam raya kat umah atok...irfan makan nasi impit ngan kuah kacang..baca doa sblm makan...pastu makan donut big apple yg cik o beli...sedap btl irfan mkn...

Thursday, November 26, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA..

Pagi raya tu mama bangun seawal jam 5.30am..siapkan apa yg patut..pukul 7.00am irfan bgn tido..mandikan irfan n siap2 pakai baju melayu..suker btl irfan..pastu kami berangkat ke rumah tok wan..tok wan ikut skali g solat raya..kat masjid irfan baik sgt..ikut skali org solat..tp time khutbah tu die da start main2 n merengek2..nasib baik dalam beg ada bawak belon..mama tiupkan n bagi irfan main belon....
Selamat hari raya aidiladha kepada semua umat islam di seluruh dunia..
Kepada semua jemaah haji,semoga mendapat haji mabrur..amin...

drpd:irfan,ayah,mama...

Wednesday, November 25, 2009

KE KEBUN LAGI...

Pagi2 td da bgn nak bfast kat kebun..g kedai beli nasi lemak n kuew teaw goreng..mkn kat kebun..saje2 je nak tgk2 kebun sambil bfast...hehe..sempat la snap gmbr sebahagian tanaman kat kebun tu..semuanyer hidup dengan baik..tok wan yg rajin jg pokok2 ni sume...klu nak harapkan mama n ayah jer..abis la x jd kot..hehe..

1. pokok ubi 2.keledek

1.pokok roselle 2. keladi,serai,kunyit

1.nenas 2.pisang

irfan bergaya2 kat kebun...sbnrnyer die nak bt peace tu..tp jarinye x jd...hehe..

Monday, November 23, 2009

Berbudi pada tanah...


Alhamdulillah...menjadi keledek yang di tanam oleh mak(tok wan irfan)kat kebun..hari ahad lepas tok wan gali keledek..ade separuh yang da hancur sbb terendam dalam hujan..klu x dapat lagi bnyk..gmbr kat bhgian atas tu keledek yang mama amik bawak balik umah untuk makan rebus..yang gmbr bawah tu keledek yang belum basuh lagi..tok wan sedekah skit kat jiran kat kebun...semalam atok bt kuih keria..ayah pulak bercadang nak bt cakar ayam nnt...puas hati rasanyer apa yang diusahakan selama ni membuahkan hasil...tp bukan nak berniaga pun..untuk mkn sendiri jer...cuma yg x bestnyer..kebun kami didatangi lotong(sejenis monyet liar)..abis pucuk2 ubi diragut2nyer..tok wan ade tanam pokok roselle..takut lepas ni pokok roselle plk dikerjakannyer..pokok pisang pun da membesar..mama x sempat lagi nak amik gmbr latest kebun kita..setiap kali g kebun msti lupa bwk camera...

gmbr tok wan masa tanam keledek...tok wan irfan yang rajin ke kebun..minatnyer bercucuk tanam..bila ayah beli kebun sekangkang kera ni..abis x cukup tanah tok wan bercucuk tanam..hehe..menghilangkan boring dan menyihatkan badan katenyer...ye la kan..org kg...dulu2 mmg suka bertanam pun..nak bagi makan kat anak2 x payah beli..kita sekarang nak daun kunyit,halia,daun limau purut,serai etc. sume kena beli..huhu...

Contest Si Manja Berkaca Mata

Syarat-syaratnyer:
1.Buat satu entry pasal contest ni dengan title Contest Si Manja Berkaca Mata dan jangan lupa linkkan entry ini dalam post anda.
2.Upload gambar si manja anda yang berusia 1 hari hingga 4 tahun dengan aksi berkaca mata. Hanya sekeping gambar untuk seorang peserta diterima kay... jadi silalah pilih gambar anak anda yang anda rasakan terbaik.
3.Nyatakan nama dan umur si manja anda.
4.Jangan lupa letakkan banner contest ini di entry dan side bar blog anda.
5.Tinggalkan komen anda di sini dengan link entry blog anda.
Contest ini akan dinilai oleh Mr Hubby aka Abu Mishkah.
Keputusan adalah muktamad dan akan diumumkan pada 20 Disember 2009.

Gambar irfan memakai kaca mata tak bnyk memandangkan irfan tidak suker berkaca mata..jadi mama rasa ini lah gmbr irfan berkaca mata yg paling comel...


Nama : Muhammad Irfan bin Shahlan
Age : 1y 5m

DYESEBEL

Cerita favourite mama skrg..pukul 2-3pm di astro prima...sbnrnye br tgk 3 episode(x tau bila startnye cite ni)..skrg ni da jadi peminat la plk..cite best..cantik plk tu duyung ni(+ seksi)..yg nama dyesebel ni yg cantik sgt..ceritanye pasal duyung bercinta ngan manusia..episode td, dyesebel ni da dpt kaki yg diberi oleh duyung bernama amafura..tp sebagai gantinye amafura mengambil kecantikan dyesebel..dyesebel da mendapat kaki dan hidup kat darat..tp muka die ade parut..maknanyer die da x cantik la..kat darat ni, dyesebel nak cari fredo ngan mak die.mak die dulu duyung yg dah mendapat kaki..dyesebel da jatuh cinta ngan fredo..kat darat dyesebel berkawan ngan sorang budak lelaki yg slalu kena pukul ngan makciknyer..dyesebel ngan budak ni nak g manila untuk cari fredo sbb menurut budak lelaki tu, kat manila ramai org kaya2..pastu bersambung td masa diaorg on the way ke manila...esok tgk lagik..hehehe..layannn

A B C .irfan.




Sabtu lepas, jalan2 kat plaza massalam(betul ke eja ni)..niat dihati nak survey2 irfan slide n playing house..da brape bln survey da..ayah x beli2 kan jgk..huhuhu...last2 belikan irfan magnetic abc n 123 ni..bagus jgk..blh membantu irfan mengenal huruf dan nombor..4 in 1..ade spelling n calculation, chalk painting, art creation n water pen drawing..tp mama x bagi irfan main chalk n water painting tu..abis satu umah dicontengnye nnt..yg alphabet n number ni pun da bersepah2 satu umah..ade kat dapur, bawah meja, bawah kerusi, atas katil..huh...camni lah irfan.umah ni irfan je yg boleh kemas..hehe....

Thursday, November 19, 2009

Baby with transport contest

SYARAT-SYARATNYER..
1. mestilah jd follower UMMI NABILAH and masukkan dlm bloglist korang....
2.copy banner kt atas kt sidebar anda and ltk kan link contest ni...no link no qualified...
3. Buat satu entri & upload kan pic ank korang dgn aksi bersama transport diorang, letakkan nama , umur dan ceritakan sedikit pasal pic tu....transport tu xkira lah bentuk ape...tapi yg diorang main lah...walker x termasuk k...
4. umur anak korang mestilah 0-3 tahun...kalau pic tu diambil smasa umur ank anda x melebihi 3 tahun boleh lah diterima...
5.hanya 1 pic saja yg dibenarkan utk diupload kalau korang nk ltk banyak pun xpe tp aku lah yg rambang mata nk pilih...tajuk kat atas je dterima
6. hanya seorang ank jek yg dbenarkan msuk contest ni...kalau yg ramai ank dia ade pic dgn transport, korang pilih lah yg tercomel skali nk ltk kt n3 tu...hehe buleh?
7. contest ini bermula pada hari ini 15 Nov 09 dan akan berakhir tepat pada pukul 12 tghari 15 Dis 09. selepas dr tarikh tu x akan dilayan k...
8. terbuka kepada boy n girl k...
9. sesudah wat n3 contest ni silalah tgal jejak kat bawah bersama link korang k...




Nama saya muhammad irfan bin shahlan.umur saya 1y 5m.


1. transport ni ayah beli kat chow kit..transport ni blh gerak sendiri bila kita pusing2 stereng die..design roda depan die yg membolehkannyer bergerak sndri..ade muzik klu tekan button atas stereng nyer.tp ayah buka batt sbb muzik cina..bising jer..hehe.

2. kuda ni hadiah dari cik 'o' masa 1st bday irfan..roda die blh naikkan,jd lah kuda jongkit2..

3. tricycle ni beli kat chow kit jgk..irfan suker main tricycle ni.klu bwk die g outdoor activity, tricycle ni akan di bawa sekali sbb tricycle ni boleh dilipat roda depan dan belakangnyer.jd mudah nak bawa sbb kecik.

"Seindah Butterfly" Giveaway Kategori B

Kali ni join contest yang dianjurkan oleh blog seindah butterfly..dan hadiah ditaja oleh CUDA..jadi..kat bawah ni adalah gmbr comel anak mama yang dipertaruhkan...hopefully can win..amin..

Name : Muhammad Irfan bin Shahlan
Age : 1y 5m

Irfan seorang anak yang aktif dan sudah tentunyer cute mute(anak mama kan.hehe.)..hanya minum susu mama jer.kadang2 satu hari x makan, menyusu jer...suker makan sup ayam, bubur nasi+ikan..menyayangi binatang spt kucing, burung, ikan..even tgk dog pun irfan akan suker.budak2 kan..sangat berminat dengan bola dan belon..sbb tu klu pg shoping or jalan2 mama kena standby belon dalam beg.klu x, gerenti mama kena beli belon kat kedai2 dalam supermarket tu..bila irfan nmpk je belon, die msti nak.mama pun kluarkan belon dalam beg n tiup jer..ok la die semula..kat umah ni pun bnyk stock belon irfan..hehe..irfan suker tgk tv.rancangan kegemaran irfan ialah hi-5.setiap hari jam 8.30am kat chanel 612 dan jam 10.00am kat chanel 107..irfan juga suker tgk sport..ayah tambah chanel sport kat umah ni pun sbb irfan la..game pool, golf,football,rugby sume irfan suker tgk..(cukup la ni..panjang plk citer..hehe..maklumla,cite pasal anak sendiri mmg x abis)sorry..

dan...3 design baju dr CUDA yg sy minati....

Wednesday, November 18, 2009

YAHOO....IRFAN WIN..


ni bkn yahoo.com tu yer...yg ni yahoo sbb irfan terpilih sebagai pemenang contest Mummy_Ayu ..mama sendiri pun x tau ape hadiah nyer..tp yg pastinyer happy...hehehe...thanks to Mummy_Ayu...

Tuesday, November 17, 2009

BREAKFAST...


sbnrnyer ni gmbr pagi td..tp dr pagi td mama log-in blogspot asyik error jer..nape ntah..da malam2 ni br dapat log-in..br nak upload gmbr irfan breakfast calciyum ngan roti toastem pagi td..irfan suker mkn calciyum.x kira la flavor ape pun..tp nak suap sndri..abis la comot2.smpi masuk dalam hidung..hehe...roti toastem tu plk slalunyer irfan korek kismis die jer..da abis kismis, bg kat mama rotinyer..mama la yg makan...

Monday, November 16, 2009

SEJUK..SEJUK..

sup ayam mama yg irfan paling suker.. :)

Cuaca sejuk je skrg ni..sewaktu entry ni ditulis pun hujan masih renyai2.dari pagi tadi..mood nak tido jer kat umah ni...tp x blh tido sbb bnyk keje nak di settlekan(masak,cuci baju,lipat baju, iron baju keje ayah, sapu, mop, cuci dpn umah,.......n sume keje yg berkaitan)hehe..bnyk btl klu nak list kan..tu x termasuk nak berblogging,berchatting lagi..hehe..tp camni lah kehidupan seorang isteri n ibu..td masak sup ayam untuk irfan.mama pun mkn skali ngan irfan.malas nak masak lain2..lepas makan, irfan lelap..mama bosan plk sorang2, takde kawan..takkan x bg irfan lelap plk..mengamuk lak die nnt..hehe...

Thursday, November 12, 2009

17 MONTHS...


Harini genap 17(1y 5m) bulan umur irfan..da besar anak mama...rajin tolong mama 'kemas' rumah..hehe...doa mama sentiasa mengiringi irfan..muahhh sayang...

Monday, November 9, 2009

im luvin't it

koleksi gelas mc d (pstt...cuba kira ade brape??)hehe..

Sunday, November 8, 2009

KL BIRD PARK

Semalam(sabtu), kami menghabiskan masa ke kl bird park..irfan suker sgt...last bwk irfan masa die baby lagi..klu x silap masa tu dalam 5-6 bulan..masa tu irfan x brape tau sgt tgk burung2..skrg ni jgn cakap la.irfan tepuk2 burung..lagi2 kat dalam world of parrot..sbb kt blh bg parrot tu mkn kuaci n bg minum air kat tangan kita..parrot2 tu jinak2..klu letak je kuaci atas tangan,berebut2 diaorg nak dok atas tgn kita..smpi sakit lengan mama kena kuku parrot tu..sblm blk, sempat belikan irfan t-shirt kl bird park sebagai kenangan...

ni kat pintu masuk

berposing kat dalam bird park

kat dalam world of parrot.irfan suker btl burung2 tu mkn kat tangan die..sikit pun x takut..

posing2 lagi...

HAPPY BIRTHDAY KAK IJU.sweet 37 ;)

Selamat Hari Lahir Yg ke-37 buat kak iju (mama amy)..
Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki...

irfan,mama,kak fina,tok wan,kak marsah, kak iju(bday girl)

Thursday, November 5, 2009

IRFAN...

Wednesday, November 4, 2009

Mummy_Ayu Giveaway @ 1st Birthday Moment


syarat-syarat penyertaan:-
1. Jadi follower Mummy Ayu & add Mummy Ayu dalam bloglist
2. Tepek banner contest nie kan side bar kenkawan...
3. Lagi bagus kalu buat sticky mode entry..senang nak jengah nanti.
4. The most important things....tepek kan gambar waktu baby tu
celebrate her/his 1st birthday..
tak kisah la kat mana, macam mana...
janji nampak baby tu ngan kek....
5. Terbuka kepada kanak kanak di bawah 4 tahun
(so..maksudnya gambar 4 tahun yang lepas pun diterima...)
6. Masukkan nama penuh kanak kanak, tarikh lahir plus
cita la cikit cikit pasal her/his 1st bithday celebration tu...
6. Tarikh contest nie...dari la nie (sekarang)
until my princess nya birthday 10 November 2009
7. Hadiah biarla rahsia but satu je leh kasi tau
my bestest friend dah agree nak jadi one of the penaja
so..satu lagi syarat tambahan..kena link ngan blog Notti Netti &
of coz link jugak ngan blog Mummy Ayu
(tak de link direject)
8. Tinggalkan link entry kenkawan kat komen box nie..
9. Pemenang akan dipilih oleh para juri Mummy Ayu
(no undi undi...) ok!


irfan dgn tokwan masa 1st bday
gambar selingan







Monday, November 2, 2009

PUDING CAREMEL...


Puding Caremel kak iju..yummy..yummy.. :)


bahan2

4 biji telur ayam
1 tin susu ideal
esen vanila
serbuk penaik
gula pasir
garam

cara2

masak 5 sudu besar gula sampai kekuningan.jangan sampai hangus.nnt pahit.pastu sejukkan dulu air gula tu..sambil tunggu air gula sejuk, pecahkan 4 biji telur dan kacau sebati.pastu masukkan susu ideal, 1/2 sudu kecik sebuk penaik, 2 penutup esen vanila,sedikit garam. Pastu kacau sebati.masukkan setengah tin susu air suam.pastu tuang adunan dalam loyang yang berisi sedikit air gula(jgn bnyk2 air gula,sbb nnt masa nak terbalikkan puding, air gula tumpah)..lepastu kukus selama 30 minit..lepas 30 minit tu,sejukkan dulu..kemudian letak dalam peti ais..dalam 4-5 jam br blh mkn..






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...