Assalamualaikum dan selamat pagi wink emoticon
Pagi ni buat air soya...teringat mak dulu-dulu, hari-hari buat air soya untuk jualan.laku sangat budak-budak sekolah beli..sebab air soya mak sedap..nak buat nya mudah je...saya share resepi cara buat air soya ye.
2 cawan kacang soya(rendam semalaman atau sekurang-kurang 8 jam)
2 cawan air
Gula secukup rasa
2 cawan air
Gula secukup rasa
-Selepas di rendam semalaman..ramas-ramas kacang itu dengan tangan supaya kulitnya terkupas.
-Biarkan dalam 10 minit supaya kulit akan timbul di atas dan buang kulitnya.
-Masukkan 1 cawan kacang soya 1 cawan air dan kisar selama 2-3 minit. Seterusnya satu cawan lagi. Tapis dengan penapis santan biasa.perah mcm perah santan tu.buang hampasnya.
-Air soya yang telah diperah dengan penapis santan tadi.tapis sekali lagi dengan penapis kain macam penapis teh tu.(saya guna kain napkin)
-Masukkan dalam periok dan masak dengan api dapur sedrhana selama 20 minit. Air kacang soya yang di didihkan ini akan membuak.kena kacau selalu.jangan tinggal kan.
-Selepas 20 minit satu lapisan filem akan terbentuk di permukaan atas air soya.kaut dengan sudu dan buang.
-Keluarkan dari dapur dan tapis airnya dengan penapis teh sekali lagi.
-Tambah dengan gula secukup rasa dan sejukkan di peti sejuk. Tapi minum panas lagi sedap..
Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment